Taller Espectrometria de radiació gamma aplicada a minerals i materials radioactius
Títol: Espectrometria de radiació gamma aplicada a minerals i materials radioactius
Ponent: Adolf Cortel Ortuño
Data: 8 d’Abril d’10 a 13 h.
Contingut:
És senzill determinar si un material és o no radioactiu, i per això normalment es fan servir comptadors Geiger, cambres d’ionització o semiconductors, sovint en aparells fàcils de construir. En general, amb aquests dispositius només es determina la presencia de radiació i no s’arriba a saber quin és l’element radioactiu que l’ha emès. Si es vol saber l’element responsable de la radioactivitat d’una mostra o d’un mineral s’ha de mesurar l’energia de la radiació emesa, que es característica de cada element. El més senzill és fer-ho amb la radiació gamma emprant un cristall escintil·lador i un fotomultiplicador.
En el taller es mostrarà el funcionament d’un espectròmetre gamma senzill fent servir diferents minerals radioactius, de manera que es pot identificar perfectament quines mostres contenen tori i quines urani. S’identificaran també els elements responsables de la radioactivitat d’alguns materials: “camises” dels llums de butà, vidre antic d’urani, agulles de rellotge antigues, minerals de potassi, materials modificats per explosions nuclears, detectors de fum….. i les mostres que cadascú vulgui portar.

Activitat exclusiva pels socis i sòcies del Grup Mineralògic Català.

 

Leave a Reply