Sortida del GMC a la mina “Gato”, sot de les Afraus, Tagamanent, el Vallès Oriental.
Diumenge 18 de novembre de 2018

S’ha programat una nova sortida per als socis del GMC a la mina “Gato”, Tagamanent, a càrrec de Jordi Vilallonga i Frederic Varela.

Una de les galeries del complex miner “Gato”

Una de les galeries del complex miner “Gato”

Dia: Diumenge 18 de novembre de 2018.
Hora: 9:30 h.
Lloc de trobada: Zona Estacionament (ZE) vehicles propera al restaurant El Bellver, municipi de Tagamanent, el Vallès Oriental (veure mapa). La pista s’agafa a Tagamanent, concretament al barri de la Pedralba, al nord d’aquesta localitat, en direcció a la Vila i El Bellver. La pista està asfaltada i en bon estat però en alguns trams és força estreta i cal anar amb compte amb els vehicles que poden venir de cara. A l’arribar a dalt veureu a l’esquerra un ampli aparcament.
Duració: Tot el dia. Caldrà portar aigua, esmorzar i dinar.
Guia/es: Jordi Vilallonga.

Objectius i itinerari (aproximat): Visitarem el complex miner “Gato”, ja que es tracta de diversos treballs miners que aprofitaven diferents filons del camp filonià de fluorita que es trobaven a les dues vessants del torrent de les Afraus. Aquesta mina va ser la segona mina més important de fluorita del Montseny després de la “Matagalls” i l’última que es va explotar en aquestes contrades. Està situada en un lloc feréstec i d’una bellesa natural espectacular. La vegetació és exuberant, ha tapat la majoria de camins i es fa força difícil transitar pel lloc. En principi baixarem des d’El Bellver, bosc a través, en pendent uns 30 minuts fins arribar a les galeries del vessant oriental, que és el més interessant mineralògicament. Podrem visitar 3 o 4 galeries on es poden recollir mostres de fluorita massiva d’un espectacular color verd, barrejada amb calcita espàtica, les dues molt fluorescents. També es troba galena disseminada i microclina, generalment massiva. Molt ocasionalment pot aparèixer malaquita i pirita. També podem trobar quars cristal·litzat, en prismes poc desenvolupats, a vegades lleugerament ametistats. Pel que fa als micros, si tenim una mica de sort, ens podem trobar algunes sorpreses agradables.
Si algú dels assistents disposa de GPS, ens aniria molt bé que el portés per situar amb exactitud les galeries a efecte d’un estudi del lloc que estem portant a terme.
Després de dinar, en funció de les forces i ganes que ens quedin, es pot anar a visitar les mines del vessant oriental o sortir pel mateix lloc per on hem entrat.

Fluorita, calcita i galena in situ

Fluorita, calcita i galena in situ

Material necessari: Es requereix roba còmoda, calçat adequat (sobretot evitar soles gastades) i material de protecció, com guants, ulleres protectores, etc. Imprescindible per entrar a la mina, portar casc i llum.
Grau de dificultat: alt – molt alt. Cal una bona condició física. Sortida no apte per a menors de 15 anys, persones amb dificultats de mobilitat o amb vertigen. Per arribar a les mines caldrà baixar una mitja hora per un desnivell boscós gairebé sense camí i moderadament lliscant, ajudant-se dels arbres. La pujada per tornar, tant si es fa pel lloc de baixada com per l’altre vessant, és també feixuga pel desnivell, sobretot si es porta la motxilla amb pes.
Així i tot, no hi ha llocs especialment perillosos i qualsevol persona amb una condició física normal i acostumada a un esforç moderat- alt pot fer-ho sense problemes.
A les galeries, tot i que són escassos, es troben alguns ratpenats. Com sempre, procurarem molestar-los el mínim possible.
Dinar: El dinar es farà a la zona de la mina; per tant s’ha de dur menjar i beguda; no hi ha aigua corrent o font d’aigua. Com sempre, evitarem deixar cap mena de deixalla al lloc.
Altres: Repartiment d’un dossier explicatiu. Aquest dossier estarà disponible ben aviat a la Intranet de Socis, en l’apartat de “Documents”. Recomanem descarregar i imprimir el dossier per portar el dia de la sortida. Com sempre, en cas de previsió de mal temps s’ajornaria la sortida.
Límit de participants: 12 persones (s’inclou el vocal i el guia). Donades les particularitats del lloc a visitar, la sortida queda limitada a 12 persones. Si hi ha molta demanda, la sortida es podrà repetir més endavant.

Fluorita en bandes amb calcita

Fluorita en bandes amb calcita

Mapa – Com arribar (punt de trobada): Zona Estacionament (ZE) vehicles propera al restaurant El Bellver, municipi de Tagamanent, el Vallès Oriental.

Planell

Planell

http://lacalma.net/com-arribar

Per tal de coordinar bé la sortida, recomanem que us poseu en contacte amb en Carles Bel (Vocal d’excursions) abans del dimecres 14 de novembre, al correu electrònic excursions-gmc@minercat.com preferiblement, o al telèfon de contacte: 653 248 303.

Si teniu problemes pel transport, o desitgeu compartir cotxe, també us podeu dirigir al mateix per gestionar-ho de la millor manera.

Esperem les vostres inscripcions!

Llistat d’assistents confirmats (0 persones): Trobareu aquesta informació ampliada dins la Intranet de Socis (apartat ‘Documents’).

Es prega que sigueu seriosos a l’hora de fer la inscripció. Penseu que la demanda que estem tenint per les sortides és molt alta, i que cada vegada que un soci s’inscriu i després no ve a l’excursió (ha passat massa sovint) està prenent el lloc a un company que s’ha quedat fora. Si els dies abans de la sortida per algun motiu veieu que no podeu assistir, si us plau, aviseu-nos (encara que sigui el dia abans) per cobrir el lloc que queda lliure amb algú de la llista d’espera. Si al mateix dia us surt algun contratemps i a l’últim moment no podeu assistir, demanem que per cortesia aviseu també al vocal d’excursions.

Agraïm la vostra col·laboració.

 

Leave a Reply