L’entitat

El Grup Mineralògic Català (GMC) és una entitat sense ànim de lucre fundada l’any 1975 per un grup d’aficionats al col·leccionisme de minerals i a la mineralogia. Des dels seus inicis, el Grup, que compta actualment amb uns 260 socis, ha estat vinculat al barri de Sants, on té la seva seu social.

L’objectiu principal del GMC és estudiar i divulgar la mineralogia i el patrimoni miner del nostre país i, amb aquest objectiu, publica la revista Mineralogistes de Catalunya (també en castellà, Paragénesis). En aquesta revista semestral es publiquen articles referents a la mineralogia de qualsevol indret del món, però amb especial atenció a la mineralogia de Catalunya i Espanya. Quadrimestralment s’edita també Infominer, el butlletí de divulgació i informació per als socis del Grup, amb notícies mineralògiques, ressenyes de jaciments i informació de les activitats del GMC, entre altres temes.

El GMC organitza fires de minerals: Mineralexpo Barcelona-Sants (al març) i Mineralexpo Sant Celoni (al maig), essent aquesta última la més antiga d’Espanya. També col·labora amb la fira de minerals Expominer (Barcelona), entre d’altres. Durant aquestes fires es fan exposicions, conferències i tallers d’iniciació al món dels minerals.

Al local social, cada dijous a la tarda (i també un dissabte de cada mes, al matí) s’ofereix a tots els socis assessorament i es posa a la seva disposició material científic (comptadors Geiger, ultrasons, làmpades UV, estereomicroscopis, etc.). Les trobades al local també serveixen per conèixer l’actualitat mineralògica de tot el món i preparar noves sortides de recerca i estudi, ja que l’entitat organitza sortides de tipus cultural i científic, amb visites comentades a museus i jaciments, excursions per a la catalogació del patrimoni miner i mineralògic català, etc.

El Grup compta amb uns Estatuts, adaptats a la normativa de la Generalitat de Catalunya, on es detallen els drets i deures dels socis, els òrgans de govern i la seva composició, les comissions i grups de treball i el règim econòmic, entre altres aspectes. Aquests Estatuts estan disponibles pels socis a la Intranet de la pàgina web (apartat ‘Documents’).

Comments are closed.